Moderne Zimbabwe beelden - Keramiektuinen Galerie lunchroom Harwi

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Moderne Zimbabwe beelden

Beelden
Shona Kunst

De Shona-kunst, genoemd naar de gelijknamige stam, ontstond in de jaren 50 in Zimbabwe, onder aanmoediging van Frank McEwen (eerste directeur van de National Gallery in Harare) en Tom Blomefield (Tabaksplanter, die zijn bedrijf omschakelde naar een beeldhouwers-commune "Tengenenge").

Het is geen typische Afrikaanse kunst, zoals wij die kennen in Europa. De beeldhouwwerken zijn niet primitief, maar ze zijn gemaakt vanuit symbolische waarden, het geloof, het spirituele en sociale waarden. Wat wel Afrikaans is, is het vitalisme, de vertekening van de lichamelijk proporties, het monumentale en het gebruik van een natuurlijk materiaal, zijnde steen.

De beeldhouwers gaan initatief te werk; zij schetsen niet op voorhand wat zij willen verwezenlijken. Bij het bekijken van de vorm van de steen, ontstaat er in hun hoofd een idee over hetgene zij willen bereiken. De steen wordt dus rechtstreeks bewerkt.
Hierbij gebruikt hij een slaghamer, waarmee hij de grove vormen uithakt. Met verschillende beitels wordt de vorm dan verfijnd. Voor de afwerking wordt schuurpapier gebruikt; uiteindelijk wordt het beeld met een stuk schuurpapier met de fijnste korrel nat gepolijst.
Voor de afwerking wordt het beeld verhit op een open vuur en worden er verschillende lagen natuurwas aan gebracht, zodat de echte kleur van de steen beter tot zijn recht komt.

Steensoorten

-Springstone: Zwart met bruine tinten en hard. Bij het bewerken van deze steen is het gebruik van hardmetalen gereedschap aan te bevelen. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden zonder problemen.

-Cobalt:Paarsachtige tint en zeer hard. Moeilijk te bewerken met klassieke gereedschappen zoals we die kennen van de zeepsteenbewerking. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden zonder problemen.

-Opaal: Is te vinden in bruine, groene en witte kleur. Laat zich goed bewerken en is redelijk zacht. Een gespikkelde variant, ook citroenopaal genoemd kan hard zijn.
Beelden gemaakt uit deze steen kunnen eventueel buiten geplaatst worden maar dit is meer risicovol.

-Fruitserpentijn: Harder dan zwarte serpentijn en te vinden in donkergroene tot bruine gevlamde kleur. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden en zijn niet bijzonder weergevoelig.

-Dolomiet: Witte kristalachtige kleur en zelfde hardheid als Cobalt. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden zonder problemen.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu